«Αγκάθι» το επενδυτικό κενό: Γιατί απέχει ακόμα η Ελλάδα από το «κλείσιμο» της ψαλίδας με την ευρωζώνη Ημερομηνία:
21/3/2025, 10:52 - Εμφανίσεις: 71
Μεγάλο «αγκάθι» για την ελληνική οικονομία παραμένει το επενδυτικό κενό κάτι το οποίο επισημαίνει πλήθος οικονομικών αναλυτών.
Αν και εμφανίζεται μια τάση μείωσης της απόστασης με την Ευρώπη, το ζήτημα παραμένει υπαρκτό και δείχνει ότι η χώρα μας θα πρέπει να κάνει πολλά βήματα ακόμα.
Παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Ελλάδα δεν «έπιασε» ακόμα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κάτι που θα πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο.
Όπως διαφαίνεται, η κρίση των μνημονίων «κατέβασε» πολλά σκαλοπάτια τις επενδύσεις στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα καλείται να καλύψει το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της κρίσης χρέους σε μια περίοδο υψηλής ασιγουριάς.
Ειδικότερα, ο λόγος επενδύσεων προς ΑΕΠ, ο οποίος κυμαινόταν γύρω στο 24% πριν το 2008, κοντά στον μέσο όρο της ευρωζώνης, κατέρρευσε στη διάρκεια της κρίσης και διαμορφώθηκε περίπου στο 12% κατά μέσο όρο τη δεκαετία που ακολούθησε, ενώ παραμένει χαμηλότερος σε σύγκριση με την ευρωζώνη (15,3% το 2024 έναντι 21,1%)» τόνισε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στη διάρκεια ομιλίας του στο 2ο Συνέδριο “Invest in Greece” με θέμα «Επενδύσεις και ελληνική οικονομία» Παρ’ όλα αυτά, από το 2019 και μετά, όπως επισήμανε ο ίδιος «οι συνολικές επενδύσεις έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο.
Ο ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου σε πραγματικούς όρους αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά περίπου 60% το 2024 έναντι του 2019, σε σύγκριση με μείωση κατά 0,4% στη ζώνη του ευρώ», ενώ πρόσθεσε: «Για το λόγο αυτό,, η συμβολή των επενδύσεων στον ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ φθάνει μεταπανδημικά κατά μέσο όρο τις 1,6 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι μόλις 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας στην ευρωζώνη».
Το πρόβλημα με το επενδυτικό κενό Εν τω μεταξύ, το πρόβλημα παραμένει.
Όπως προκύπτει από σχετική ανάλυση της Eurobank, τα 5 τελευταία χρόνια οι επενδύσεις παγίων στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 4,3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (το 35,6% αυτής της αύξησης προέρχεται από τις κατοικίες,), ωστόσο το «επενδυτικό κενό» σε σύγκριση...